Hoppa till innehåll

Klimatpåverkan från anställdas tjänsteresor med flyg

Träd i vårsol

Nacka kommun har avtal med resebyrån Big Travel Sweden AB som använts för att boka tjänsteresor. Miljöstatistik rapporteras till kommunen årligen och totalt har Nacka kommun statistik från 2014, 2018 och 2019.

Klimatpåverkan från anställdas tjänsteresor med flyg
Datakälla: Nacka kommun

Kommentar

Klimatpåverkan till följd av tjänsteresor härrör näst intill uteslutande från flygresor. Viktiga åtgärder är att välja ut resesträckor inom Sverige där tåg kan ersätta flyg som färdmedel och utreda vilka möten som kan anordnas som videomöten eller videokonferens, det vill säga resefria möten.

Nacka kommun har som mål att minska klimatpåverkan från anställdas tjänsteresor med flyg med 90% till 2030 i jämförelse med 2014. Internt bör kommunen genomföra en snabb omställning av kommunorganisationens egna transporter och tjänster genom att ställa klimatsmarta krav i upphandlingar av fordon, tjänster och bränslen. Utsläppen från kommunorganisationens tjänsteresor måste minimeras och fler resor bör ersättas med digitala möten och tågresor istället för flyg. Med dagens digitala teknik är det ofta möjligt att ersätta resor med digitala möten.

Sidan uppdaterades: